35,1022$% 0.16
36,5250€% 0.4
2.926,06%0,21
4.776,00%0,47
19.137,00%0,47
9.765,12%-1,52
3497223฿%-4.26596
Bir teknolojinin yeteneklerini yakın vadede abartma eğilimindeyiz ve uzun vadede neler yapabileceğini büyük ölçüde hafife alıyoruz. Peki Metaverse gerçek mi bilim kurgu mu? İşte her şeyi aydınlatan analiz!
Sonunda hepimiz blockchain kavramını kavramaya başlıyoruz. Şimdi teknolojideki en yeni terim olan “metaverse” ile mücadele ediyoruz. “Metaverse” kulağa bilimkurgu romanından bir şey gibi geliyorsa, öyle olduğu içindir. Neal Stephenson’ın 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında , metaverse’yi (meta + evren), gerçek dünyaya paralel olarak var olan, insanların avatarları veya sanal insanları birbirleriyle etkileşim kurmak için kullanabilecekleri bir simülasyona benzer bir 3D sanal dünya olarak tasarladı.
Periyodik olarak, Pew Araştırma Merkezi ve Elon Üniversitesi’nin İnterneti Imagining Merkezi, bu öngörülen geleceğin bir sonucu olarak daha iyi durumda olup olmayacağımızı tahmin etmek için dijital ortamın geleceğini değerlendirmek için çok çeşitli teknoloji uzmanlarını kullanarak anketler yürütür. En son ankette, bu konuyla ilgili bir dizi soru hakkında (uzmanlığımıza dayanarak) yorum yapmamız istendi:
· “İnsan toplumunu ve günlük hayatımızı nasıl değiştirebilir?”
· “Altyapı için zaman çerçevesi ve blok zincirinin rolü nedir?”
· “Sonuç olarak ne gibi olumlu ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir?”
· Belki de en çok düşündüren soru “Dünyamız ve kendimiz hakkındaki düşüncelerimizi nasıl değiştirebilir?” idi.
Diğer uzmanlar gibi ben de cevaplarımı raporlarına sundum ama aynı zamanda bu konuya daha derin bir dalış yapmaya karar verdim. Bir teknoloji analisti olarak odak noktam, etkinleştiren teknolojilerin geliştirilmesi, meta veri tabanının dijital ekonomi üzerindeki etkisi ve sosyal sorunlar gibi gelişimini engelleyen eğilimler gibi, halk tarafından ana akımın benimsenmesini ilerleten eğilimler üzerindedir. Ardından, mühendislerin, girişimcilerin ve sosyal aktivistlerin mevcut çalışmalarına dayanarak bu eğilimlerin bir meta-analizini sunuyorum.
Tarihsel olarak, gelişmekte olan teknolojiler, Gartner’ın S-eğrisini kullanarak grafiksel biçimde temsil ettiği bir gelişim modelini izlemiştir . Bir hedefe ulaşmak için atmanız gereken bir dizi adım vardır ve bir teknoloji tahmini geliştirmek için her adımın ilerlemesini takip edebilirsiniz. Süreç bir kavram kanıtı ile başlar. Sonra bir dizi başarı ve başarısızlık var. Pilotlar ve astronotlar onlarca yıldır simülasyonları kullanarak eğitim alıyor ve oyun endüstrisi gelişiyor, ancak 3D televizyon asla başlamadı.
Şu anda, meta veri deposu, yutturmaca döngüsünde önemli bir geliştirme aşamasındadır. Hayatta kalan girişimciler ürünlerini geliştirmeye devam edecekler. Sürecin bir noktasında, ortaya çıkan teknoloji genellikle ya başarısız olur ya da halk tarafından ana akım olarak benimsenir. Olumlu bir tanıtımla, genellikle finansman izler ve başarıya giden yol budur.
Amara Yasası olarak bilinen Roy Amara tarafından gözlemlenen bir başka öngörülebilir model, bir teknolojinin yeteneklerini yakın vadede abartma eğiliminde olmamız ve uzun vadede neler yapabileceğini büyük ölçüde küçümsememizdir. Bunun nedeni, zaman içinde kademeli olarak ve sürekli olarak ortaya çıkan büyük ölçekli toplumsal, ekonomik ve teknolojik eğilimleri genellikle gözden kaçırmamızdır.
Bu nedenle, yutturmacayı gerçeklikten, yani mühendisliğin gerçek durumundan ayırmanız gerekir. Tipik olarak, teknik PR departmanları bize ürünlerinin korkunç olduğunu ve başarısız ürünlere ne kadar para harcadıklarını söylemez. Ancak, AI’nın geliştirilmesinden öğrenilen dersler nedeniyle, girişimciler artık ürünlerini abartmakta tereddüt ediyor.
Yapay zekaya benzer şekilde, meta veri deposu altyapısı teknolojilerin bir birleşimidir; bu nedenle, birden fazla yutturmaca döngüsüne sahiptir. Bu yapı taşlarına eşlik etmek, aşina olmanız gereken bir dizi teknoloji terminolojisidir.
5G, 6G ağları: Özellikle mobil bağlantı için sürükleyici deneyimleri mümkün kılmak için gereken düşük gecikme standartlarını karşılamak için güncellenmiş dijital ağlar ve uç bilgi işlem gereklidir
Artırılmış gerçeklik (AR): dijital bilgileri gerçek dünyadaki öğeler üzerine yerleştirir
Avatar: sanal bir insan
Uç bilgi işlem: işleme ve veri depolamayı, yanıt sürelerini iyileştirmek için gerekli olan konuma daha yakın bir yere taşımak
Haptik: Dokunma duyusu ile ilgili
Daldırma: sanal dünyada deneyim
Karma gerçeklik (MR): hem fiziksel hem de sanal ortamlarda etkileşim ve manipülasyon
NFT‘ler: takas edilemeyen jetonlar
Semantik web: makine tarafından okunabilen internet verileri
Sanal gerçeklik (VR): bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir görüntü ve ses dünyası
Web1: Web sayfalarını kullanarak internet
Web2: Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip İnternet, örneğin sosyal medya
Web3: Blockchain teknolojisine ve anlamsal web’e dayanan World Wide Web; bu aşama şu anda devam eden bir çalışmadır ve meta veri deposu gibi kavramları içerebilir
Bir bilgisayar veya mobil cihaz aracılığıyla İnternet’te oturum açtıktan sonra, meta veri deposunun sürükleyici, 3B deneyimini elde etmek için bir ekrana ihtiyacınız vardır. Bu, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) kulaklıkları aracılığıyla sağlanır. 2014’te Facebook (2021’de Meta oldu), VR ve AR kulaklıkları üreten Oculus VR’yi satın almak için 2 milyar dolar yatırım yaptı. Şu anda, bu cihazlar öncelikle belirli bir grup tarafından kullanılmaktadır: oyuncular. Ancak Eğlence Yazılımları Derneği’nin rakamlarına göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 169 milyon oyuncunun sadece yüzde 29’u bir bilgisayara sahip olduklarını söylüyor.
Uygulama ayrıca hangi tür alternatif gerçekliğin gerekli olduğunu belirleyecektir. VR, kullanıcının aslında sanal bir alanda olduklarını düşünmesini sağlamak için beyni hackler. Kullanıcı, kameraları ve İnternet erişimini kullanarak, AR’nin özü olan meta veriyi fiziksel dünyanın üzerine yerleştirebilir. Örneğin, bir müşteri mobilya öğelerini seçmek ve evlerinde nasıl görüneceklerini görselleştirmek için IKEA uygulamasını kullanabilir. Bir kullanıcı fiziksel bir ortamda meta veri deposuyla doğrudan etkileşime girdiğinde karma gerçeklik oluşturulur.
Araştırmacılar VR’de ilerlemeler kaydetmiş olsa da, hala ana akım benimsenmesinden çok uzakta. Düşük uçta, cihazlar hantaldır, bazıları kablolamaya ihtiyaç duyar ve üst düzey ürünler pahalıdır. Üst düzey bir VR bilgisayarının maliyeti yaklaşık 1.000 ABD dolarıdır ve NVIDIA, piyasadaki bilgisayarların yüzde 99’unun gerçek bir sanal gerçeklik deneyimi için gereken özellikleri karşılayamadığını tahmin etmektedir. Şu anda, üst düzey VR kulaklıkların maliyeti 1.600 dolara kadar çıkıyor. Ayrıca Meta, kullanıcıların sanal dünyaya dokunmalarını ve hissetmelerini sağlamak için yüksek teknolojili dokunsal eldivenler araştırıyor ve bu da maliyetleri daha da artıracak.
Blok Zinciri Sanal aksesuarlar için blok zinciri işlemleri için kullanılan normal jetonların aksine, değiştirilemez jetonlar (NFT‘ler), kopyalanamayan dijital orijinallik sertifikalarıdır ve sanal gayrimenkul, resimler, müzik, videolar ve sanat eserleri gibi varlıkları dijital olarak temsil eder. Sahte bir işlem olması durumunda alıcı koruması olmadan, sanal dünyaya büyük miktarlarda para yatırmak risklidir.
Tüm 3D görüntüleme için gereken veri miktarını işlemek için daha güçlü ve daha hızlı ağlar gereklidir. Altyapının diğer önemli bileşenleri, özellikle mobil bağlantı için sürükleyici deneyimleri mümkün kılmak için gereken düşük gecikme standartlarını karşılamak için gerekli olan 5G ve 6G ağları ve uç bilgi işlemdir. Ancak artık 4G dijital ağlar çağına giriyoruz ve mobil cihazlar artık 4G uyumlu hale geliyor.
Altyapıyı geliştirmek için, farklı teknolojiler olan tüm yapı taşlarının birbiriyle çalışabilmesini sağlamak için standartlar veya protokoller geliştirmek gerekir. Bu nedenle, ilgili taraflar ( Meta dahil) birlikte çalışabilirliği sağlamak için Metaverse Standartları Forumu’na katılıyor .
Çoğu teknolojinin, gelişmeleriyle sonuçlanan sürücüleri vardır. Örneğin, verimlilik ve zor problemleri çözme, yapay zekanın gelişiminin arkasındaki itici güçlerdir. Buna karşılık, Meta CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse’nin altyapısını oluşturmaya yardımcı olmak için milyarlarca dolar yatırım yaptı ve o ve diğer girişimciler onu kullanmanın yollarını buluyorlar. Zuckerberg, meta verinin on yılın ikinci yarısında sosyal ağ operatörünün işinin önemli bir bölümünü oluşturabileceğini öngörüyor. Meta için onun iş modeli , her biri sanal ürün ve hizmetlere yüzlerce dolar harcayan metaverse’de yaklaşık bir milyar insana sahip olmaktır.
Sanal gayrimenkul bir yatırımdır . The Sandbox gibi web siteleri aracılığıyla sanal bir özel ada satın alabilirsiniz . Halihazırda sanal gayrimenkule yatırım yapmış olanlar arasında rapçi Snoop Dog ve sosyetik Paris Hilton var. Avatarların sanal aksesuarlara, sanal evlere ve konferans salonlarının sanal dekorasyonlara ihtiyacı var. Büyük moda markaları da kendilerini pazarlamanın ve gelirlerini artırmanın bir yolu olarak sanal modaya bakıyor. Nike sanal spor ayakkabı şirketi RTFKT’yi satın aldı ve müşterilerin avatarları için Nike kıyafetleri satın alabilecekleri “Nikeland”ı kurmak için Roblox ile ortaklık kurdu. Ayrıca Balenciaga, Fortnite’da sanal moda markaları ve Roblox’ta 4.000 doların üzerinde bir dijital Gucci çantası satıyor.
McDonald’s kısa süre önce, gelecekte müşterilerin sanal McCafé’lerinden VR kulaklıkları kullanarak yemek sipariş etme, teslim ettirme ve dijital bir cüzdan kullanarak ödeme yapma seçeneğine sahip olacağını duyurdu. Bu, kağıt para ve madeni paraların ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak, ancak oldukça pahalı bir VR kulaklığından bir hamburger veya balık ve cips sipariş etmenin kredi kartı siparişine göre gerçekten önemli bir avantajı var mı?
JP Morgan, metaverse’nin yıllık gelirde 1 trilyon dolarlık bir pazar fırsatına sahip olduğunu tahmin ediyor , bu nedenle blok zinciri bölümü ile birlikte çalışmak için sanal bir ofis kurdu. Bill Gates, birkaç yıl içinde çoğu iş toplantısının meta veri tabanında gerçekleştirileceğini tahmin ediyor. Önerilen diğer uygulamalar arasında etkileşimli öğrenme ortamlarının ve müzik konserlerinin iyileştirilmesi yer alıyor .
Herkes zengin ve mutlu olursa bilim kurgu çok iyi satmaz, bu yüzden Snow Crash’te Stephenson, günbegün pizza teslimi ve gece bilgisayar korsanı sanal dünyada ortalığı karıştırdı. Bu, teknolojinin toplumsal bozulmaya veya çöküşe yol açtığı bilim kurgu siberpunk kategorisinde tipiktir. Kavramın kökeni distopik bir gelecek senaryosundan gelse de, bugün çoğu insan kıyametten endişe duymuyor. Bunun yerine, olumsuz yan etkileri önlemek için proaktif adımlara odaklanırlar.
Teknologlar ve fütüristler, Web2 ve sosyal medyaya eşlik eden bağımlılığı ve mahremiyet, güvenlik, siber güvenlik ve gelir eşitsizliği konularını tahmin edemediler. Bu sorunların çoğu, bir süre geçene kadar ortaya çıkmadı ve ivme o kadar büyüktü ki, davranış bilimci Preeti Kotamarthi’nin işaret ettiği gibi, “diş macununu tüpe geri koyamadık”.
Bir simülasyonda çok fazla zaman geçirmenin benzersiz etkilerini daha iyi anlamak da ilgi çekicidir. Bazı psikolojik etkiler olumludur. Metaverse’de, anksiyete bozukluğu olan insanlar çevreleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilirler ve insanlar avatarlar aracılığıyla yeni ve daha iyi kimlikler yaratabilirler.
Olumsuz yan etkiler için, Lex Fridman podcast’indeki bir röportajda Zuckerberg, sanal dünyaların çok sürükleyici olduğu ve onlardan ayrılmak istemeyeceğimiz bir nokta olacağını söyledi. Oyuncular için fayda eğlence amaçlıdır ve belki de VR deneyimine bağımlılığı körükleyecektir. Meta veri deposuyla, oyuncular sadece oyun oynamaktan tamamen sürükleyici bir deneyim yaşamaya geçecekler.
Ayrıca, Kotamarthi’ye göre, çevrimiçi disinhibisyon etkisi nedeniyle , insanlar gerçek kimliklerini gizleyebildiklerinden, trolleme ve küfürlü davranışlar gibi gerçek hayatta yapmayacakları şeyleri söyler ve yaparlar. Bu nedenle, politika yapıcıların bir avatara tükürme, incitme, kötüye kullanma veya bir avatarı öldürme gibi sanal eylemlerin kabul edilebilir olup olmadığını belirlemesi gerekecektir.
Sanal bir dünyanın birçok olasılığı olsa da, ana akım tarafından benimsenmesi birkaç faktöre bağlı olacaktır. Bunlar, değer sağlayan ve olumsuz yan etkilere ağır basan ürün ve hizmetlerle altyapı ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmayı içerir.
Meta veri deposunu tahmin etmek birkaç nedenden dolayı zordur. Meta veri deposu altyapısı teknolojilerin bir birleşimi olduğundan ve birden fazla heyecan döngüsüne sahip olduğundan, altyapının yapılıp yapılmaması uygulamanın oyun, kişisel, perakende veya kurumsal kullanım için olup olmadığına bağlı olacaktır.
Ayrıca insanlar “bir metaverse’imiz olsaydı, bunu yapabilirdik ve daha iyisini yapabilirdik” demiyorlar. Bunun yerine, mühendisler yapı taşlarını yaratıyorlar ve girişimciler bunlarla ne yapacaklarını bulmak zorunda kalacaklar. Üzerinde çalışılacak belirli bir hedef olmadığından, sadece sürdürülebilir bir iş modeli olduğundan, bu da tahmin yapmayı zorlaştırıyor. Bununla birlikte, Silicon Humanism’in kurucusu ve CEO’su ve metaverse konusunda uzmanlaşmış bir fütürist olan Sylvia Gallusser’e göre, Silikon Vadisi’ndeki kültür bir deneme yanılma kültürüdür. Steve Jobs gibi girişimciler başarılıydı çünkü yaratıcı sınırlamaları yoktu.
Öyleyse, risk sermayedarları meta veriye yatırım yapmalı mı? Şu anda, pek çok önemli faydası yoktur, ancak bilinen sayısız potansiyel olumsuz yan etkisi vardır. Gerçek dünyada, metaverse, pazar payı için diğer internet teknolojileriyle rekabet etmek zorunda kalacak. Productsup tarafından yapılan bir araştırmaya göre, alışveriş yapanların yüzde 60’ı sanal ürünler satın almaya sıfır ilgi gösteriyor. Ana akım tarafından benimsenmesi için girişimcilerin, parasal faydalar sağlayabilecek ve diğer dijital teknolojilerden daha iyi performans gösterebilecek ürün ve hizmetleri entegre etmesi gerekecek.
Pew araştırmasına göre, teknoloji uzmanları meta veri deposu kavramının gelecekte nasıl oynayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bunu, aslında bilmediğimiz ve gelecekte birden fazla olası sonucun olduğu şeklinde yorumluyorum. Teknoloji tahmininin karmaşıklığını gösterdim ve son on yılda bir teknoloji analisti olarak çalışarak farklı senaryoları tahmin etmektense tahmin etmeyi öğrendim.
Teknoloji tahmincileri, senaryoları mümkün, olası ve tercih edilen olarak sınıflandırır. Ancak, hangi metaverse senaryolarının en olası olduğunu kesin olarak söylemek için gerçekten çok erken. Teknoloji geçmişime dayanarak, metaverse fenomenini yakından takip eden bir risk sermayedarı olan Matthew Ball ile aynı fikirdeyim. Ball, dijital devrimde radikal bir değişim olmaktan ziyade, metaverse’in sanal 3D dünyada blok zinciri teknolojisini kullanan mobil internetin ve Web2’den Web3’e bir devamı olduğunu tahmin ediyor. Farklı ürünler, hizmetler ve yetenekler bütünleştikçe zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkacaktır .
Tercih edilen bir senaryo, meta veri deposunu içeren bir Web3 sürümünün, yalnızca ekonomiyi canlandırarak değil, Web2 ve sosyal medya ile ilişkili sosyal sorunları çözerek dijital ekonomide bir paradigma kayması olacağıdır. Ancak, bu senaryonun birden fazla olasılığı var. Konsept başarılı olursa, bir meta veriye mi, yoksa Google, Meta, Microsoft, Apple ve eşdeğer Çin meta verisine mi sahip olacağız? Buna karşılık, olası ve hatta olası bir senaryo, tüm meta veri deposu kavramının ortadan kalkması ve tüketicilerin Web3’ün farklı bir sürümünü benimsemesidir.
Orbit haber üzerinden bütün metaverse gelişmelerini, son dakika metaverse haberlerini ve nft ile ilgili gelişmeleri anlık takip edebilirsiniz. Metaverse’ler nft’ler ve diğer tüm haber gelişmeleri veya da gelişme haberleri orbit haber’de.
Oyun devi Türkiye’de uzaktan çalışacak editör arıyor!