34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
19.341,00%0,20
9.389,62%-0,33
3138181฿%-0.2883
Akıllı telefonlar, şimdiye kadar yaratılmış en etkili dikkat mıknatıslarıdır. Bunları kullanmaya verdiğimiz seyrek aralar kısadır. Ve sonsuz uygulamalarının cazibesi bizi geri çekmeye yetmiyormuş gibi, bildirimler ikinci aklımızın her zaman ilk aklımızda olmasını sağlar. Metaverse halen istenen seviyeye erişemedi, Marc Zuckerberg zorda!
Şimdi, akıllı telefon sonrası bir manzaranın iki vizyonu, hayatımızın daha da yüksek teknoloji her yerde bulunabilirliğine nasıl ulaşabileceğine dair zıt bakış açıları sunuyor. Nasıl oynadıkları, geleceğimizin ne kadarının bizi barındıran bir dünyada yaşamaktansa yeni bir dünyaya alışmak için harcanacağını belirleyecek.
Bir yanda, Mark Zuckerberg’in Meta’yı -eski Facebook’u- yönlendirdiği metaverse var. Bugün, metaverse’ye dönüşebilecek şeyin en olgun versiyonu sanal gerçekliktir. Quest kulaklıklarıyla sanal gerçeklikte lider bir konum yakalayan Meta, yeni Quest Pro ile başlığa takılan kameraların dijital nesneleri gerçek dünyada konumlandırmaya yardımcı olabileceği daha yüksek bir karma gerçeklik katmanına doğru genişledi . Temel yükseltmeler ve görsel kalite iyileştirmeleri, Pro’yu tüketici sınıfı Quest 2’nin fiyatının dört katından fazlasına çıkardı.
Öte yandan, Amazon ve Google gibi büyük teknoloji şirketleri ortam teknolojisi vizyonunu benimsiyor. Bu yaklaşım, sanal gerçeklikte olduğu gibi gerçek dünyayı dışarıda bıraktığımız bir şey şöyle dursun, fiziksel dünyanın üzerine bindirilmiş hiçbir dijital nesne katmanı gerektirmez. Aksine, sensörler, bağlantı ve zeka ile dolu kişiselleştirilmiş, sezgisel bir ortamda yeni etkileşim yöntemlerini tanımlar. Bir teknoloji yönü kadar bir tasarım felsefesi olarak, yalnızca ihtiyaç duyulduğunda etkileşimler yaratarak cihazlarımızın tüketen taleplerini hafifletmeyi vaat ediyor.
Ambiyans afişini dalgalandıran tüketici ürünlerinin ilk dalgası – gerçekten bir dalgalanma – 2000’lerden kalma bir avuç yeni bilgi cihazıydı. Bunlar, geleneksel olmayan ekranlara sahip saygıdeğer çağrı ağı gibi karışık kablosuz itme teknolojileriydi. Örneğin, Ambient Devices’tan bir cam küre olan Ambient Orb , belirli bir stokun yukarı veya aşağı olması gibi ipuçlarına göre renk değiştirdi.
Şirket daha sonra VU metre benzeri bir görünüm elde etmek için kırmızı işaret iğnelerinin akrilik kaplamaları aracılığıyla sıcaklık veya hisse senedi endeksleri gibi üç bitlik bilgiyi izleyen Dashboard adlı bir ürün sunacaktı. Ve 3G ağlarından önceki bir zamanda Microsoft, FM radyo sinyalleri aracılığıyla haber parçacıkları alan SPOT (Akıllı Kişisel Nesneler Teknolojisi) akıllı saatlerinin ambiyans doğasını da lanse etti; doğru zaman. 2006’da, web tabanlı bir kontrol panelinden seçilen içerik sağlayıcıların “kanallarından” bilgi-eğlenceyi iten ekran özellikli bir puf olan Chumby , Amazon’un Echo Show’u gibi modern akıllı ekranların önünü açacaktı.
Bu erken ortam ürünleri, PC’lerin ve akıllı telefonların aktif, uygulamalı deneyimlerinin aksine, göz atılabilir deneyimler sunuyordu. Modern ortam deneyimleri konsepti, cihazları araç olarak kullanmaya karşı karşıtlığı koruyor, ancak bu kavramı daha da ileriye taşıyor. Birincisi, konuşma girdisi ve sentezindeki ilerlemeler, Alexa, Siri ve sayıları giderek artan hey yaratıcılarının (” Hey Roku “, ” Hey Sonos “, ” Hey Disney “) bilgileri kendilerine bakılmadan iletmelerine olanak sağladı. Bununla birlikte, akıllı ekranların artan popülaritesi, bakılabilirliğin ortam işlevselliğinde hala bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
Daha da önemlisi, ambiyans deneyimlerine yönelik yol haritası, erken deneylerin kavrayışını aşan her yerde bulunma, kusursuzluk ve kişiselleştirme için yüksek çıtalar oluşturuyor. Ve bugünün ambiyansı, tercihlerinizi bilen ve seçimlerinize rehberlik eden bir düzeyde proaktivite içerirken, her zaman pasifliği değil, daha çok gerektiği gibi katılımı ifade eder.
Amazon’un not alma Kindle Scribe’ı piyasaya sürdüğü sonbahar cihazı etkinliğinde , Amazon cihaz şefi David Limp, orijinal Kindle’ın lansmanını ortam teknolojisine bir saldırı olarak yeniden değerlendirdi. (Kindle’ın 2007’deki ilk çıkışında Jeff Bezos, cihazların arka planda kaybolması gerektiğini vurguladı.) Ancak sonbahar etkinliğinden daha iyi bir örnek, Amazon’un Halo Rise komidin uyku izleme cihazı olabilir. Yalnızca kendisine en yakın uyuyanı takip edecek kadar akıllıdır ve kullanıcının bir akıllı saat veya başka bir giyilebilir cihaz takmasını gerektirmez.
Bugün, akıllı telefon, sensör odaklı bilgilere kısıtlı erişimin olduğu bir dünyaya açılan portalımızdır. Örneğin, birçok belediye toplu taşıma sisteminde artık bir sonraki tren istasyonun içine veya belki de girişine vardığında ileten dijital tabela var. Bu ekranları görecek kadar yakın değilseniz, bir akıllı telefon uygulamasına güvenmeniz gerekebilir. Gerçek bir ortam zekası ve bağlanabilirlik dünyasında, böyle bir etkileşim gerekli olmayacaktır.
Geçen ay, Google’ın Pixel 7 lansmanında , cihaz ve hizmetlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Rick Osterloh, Pixel cihazlarının “sürükleyici, ambiyanslı” deneyimler sunduğunu belirtti. Bu apaçık oksimoron, çevresel bir dünyada, kullanıcının dalmak yerine ortamın sürükleyici veya atmosferik hale geldiği konumuyla uzlaştırılabilir.
Tamamen gerçekleştirilmiş bir ortam teknolojisi dünyası inşa etmek, iki teknolojik yönün uyumlu olup olmadığı sorusunu gündeme getiren metaverse’yi yaratmaktan daha az iddialı değildir. Çip satıcıları, en gürültülü metaverse destekçileri arasında yer aldı. Bununla birlikte, son yönetici forumunda, Amazon cihazlarının yanı sıra Sony’nin PSVR 2 kulaklığı için birincil silikon satıcısı olan tüketici çip cihazı devi MediaTek, hem ortam bilgi işlem hem de metaverse’yi geleceğinin anahtarı olarak gördü.
En iyi ihtimalle, yakınlaşmaları çok uzak görünüyor. Bugün, VR, belirli görevler için sınırlı süreli katılımla ilgilidir. VR’nin öldürücü oyun uygulamasının ötesinde, uygulamalar arasında turizm, işbirlikçi tasarım ve simülasyonlar yer alır. Bununla birlikte, artırılmış gerçeklik, çevre ortamının bir parçası haline gelecek kadar dünyamıza karıştığı bir noktaya evrilebilir. Bu anlamda, Ambient Orb’un geniş çapta benimsenen ortam teknolojisinin önünde olması gibi, Google Glass da metaverse’nin zamanının ilerisindeydi.
Her halükarda, çevresel bir geleceğe giden yol, metaverse’ye giden yoldan daha iyi döşenmiştir. Meta’nın Horizon Worlds ve Roblox gibi topluluklar, metaverse’teki yaşamın bir önizlemesini sunabilir, ancak kitlesel benimseme , uygun fiyat, görsel kalite, stil ve pil ömrü gibi rekabet eden talepleri uzlaştıran akıllı gözlüklerin geliştirilmesine bağlıdır. Bu arada, akıllı hoparlörler gibi ortam sesi deneyimleri sağlayan cihazlar zaten popüler ve uygun fiyatlı ve teknoloji, her yerde bulunabilecek kadar geniş bir ürün yelpazesine yerleştirildi.
Gerçekten de Amazon ve Meta, vizyonlarını ilerletmek için milyarlarca yatırım yaptı. Ar-Ge’nin ötesinde, bu yatırımlar, cihazların zararına veya çok az kârla satılmasını da içeriyor . Bu şirketler ekonomik ters rüzgarlarla karşı karşıya kalırken, Amazon’un son işten çıkarmalarının çoğu Alexa ve cihazlar grubundan geldi. Buna karşılık, metaverse üzerine çiftliğe bahse giren daha az çeşitlendirilmiş bir şirket olan Meta, kulaklıklar ve ilgili teknolojiler geliştiren Reality Labs grubuna derinlemesine girmedi. Ancak, bazı projelerin kesildiğine ve Portal görüntülü sohbet cihazı ürünleri üzerindeki çalışmaların durdurulduğuna dair raporlar var. Buradan, ortam teknolojisi sensörler, dijital zeka ve ağlar çoğaldıkça organik olarak gelişmelidir;
Çevre Bakanlığından Uzaktan Algı sempozyumu UZAL!