35,0707$% 0.09
36,6581€% 0.76
2.955,49%1,22
4.810,00%0,96
19.269,00%0,97
9.857,51%-0,59
3591378฿%-2.02801
TBMM’de Ak Parti ve MHP tarafından verilen dezenformasyonla mücadele kanununun 29 maddesi yine Ak Parti ve MHP milletvekilleri tarafından kabul edildi. “Dezenformasyonla Mücadele Yasası”nda yer alan “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu konusunda cezayı düzenleyen 29. maddesi kabul edildi. MHP’li Feti Yıldız’ın kaleme aldığı sosyal medya yasasının 29. maddesi kabul edildi!
HDP’li Hakkı Saruhan Oluç karşı çıktı
Dezenformasyonla mücadele yasasının 29. maddesi konusunda söz alan HDP’li Hakkı Saruhan Oluç karşı çıktı. Hakkı Saruhan Oluç, “Kızıyorsunuz “sansür yasası” deyince ama bunun 3 tane temel gerekçesi var, bu yasayla ilgili kaygılarımızın. Bunlardan birincisi, ifade ve düşünce özgürlüğü konusunda gerekli hassasiyeti ve özeni göstermiyor olması yani bir engelleme içeriyor olması. İkincisi, haber alma ve iletişim hakkı hakkında da gereken özeni göstermiyor olması ve engelleme maddeleri içermesi. Her ikisi de evrensel haklar olduğu için yapısal itirazlarımız var bu açıdan. Üçüncü itirazsa, Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı yok, biliyoruz, bağımlı ve taraflı bir yargı mekanizması işliyor. Yürütmenin tahakkümü altında yargı ve bu yargının eline çok önemli imkânlar veriyor basınla ve medyayla ilgili olarak bu yasa teklifi. Şimdi, bunu biz söylüyoruz, bu, temel yaklaşımımız; tek tek maddeleri zaten kaç gündür tartışıyoruz.
Şimdi, bakın, geçtiğimiz günlerde, hani Türkiye’nin de ve tabii, iktidarın da zaman zaman yaptığı açıklamalarla -inandırıcı olmasa da- üye olmaya çalıştığı Avrupa Birliği var ya, o Avrupa Birliğinin her yıl ilerleme raporları açıklanıyor biliyorsunuz. Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye için 2022 Genişleme Paketi’ni ve ülke raporlarını açıkladı Avrupa Birliği. 140 sayfalık Türkiye Raporu’nda şöyle şeyler söylüyor yani bu yasayla ilgili eleştirdiğimiz şeylerin izlerini bu raporda görüyoruz. Bakın, ne diyor: “Türkiye, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel konularda gerilemenin sürdüğü bir dönem yaşıyor. AB müktesebatına uyum konusunda bir ilerleme yok.” Yani bizim eleştirdiklerimizi işaret ediyor. “Demokratik gerileme devam ediyor.” diyor. “Yargının muhalefet partili milletvekillerini sistematik bir şekilde hedef almaya devam ettiği görülüyor.” diyor. Ben içinden parçalar seçerek söylüyorum. “Sivil toplum artan bir baskıyla karşı karşıya ve ifade, toplanma gibi haklarını sınırlamak durumunda kalıyor.” diyor. “Özellikle sistemsel olarak yargı bağımsızlığı eksikliği ve hâkim savcılar üzerindeki usule aykırı baskıya ilişkin olmak üzere endişeler devam etmektedir.” diyor. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının yarattığı sorunlardan söz ediyor. Devam ediyor: “Devlet kurumları tarafından uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve adli ve idari yollarla artan baskı, ifade özgürlüğünün kullanılmasını baltalamaya devam etmektedir.” diyor. Gazeteciler, insan hakları savunucuları, avukatlar, yazarlar, muhalif politikacılar öğrenciler, sanatçılar ve sosyal medya kullanıcılarına karşı açılan ceza davaları ve mahkûmiyetler devam etmektedir.” diyor. “Barışçıl gösteriler yasaklanmaktır ve güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı gözlenmektedir.” diyor.
Şimdi, bunları niye anlatıyorum? İşte, bizim bu yasadaki esas itibarıyla temel itiraz noktalarımızın tamamı aslında Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin bu konularda ilerlemediğini, tam tersine gerilediğini ifade etmesinden dolayı. Bizim eleştirilerimiz ile Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nun eleştirilerindeki örtüşme aslında durumun vahametini gösteriyor. Bunu anlatmaya çalışıyoruz iktidara ama görmek istemiyor iktidar. E, tabii Dışişleri Bakanlığı da ne yapıyor? Her sene yaptığı gibi yine bir açıklama yapıyor, efendim “İddialar mesnetsizdir.” diyor Avrupa Birliği İlerleme Raporu hakkında. Bu şekilde de işte yasalar çıkartılıyor, durum ortada.” ifadelerini kullandı.
Madde 29 tam metni nedir?
Çok tartışılan 29. madde nedir sorusunun cevabı şudur:
MADDE 29- 26/9/2004 tarilıli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 217 nci maddesinden
sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma
MADDE 217/A- (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç
ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını
bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde
işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
CHP’den 29. Maddenin geçmesinden sonra ilk değerlendirme de geldi. CHP’li Levent Gök, yaptığı değerlendirmede bu iktidarın gidici olduğunu söyledi. Levent Gök, “iktidarın ne yaptığını, ne yapmaya çalıştığını biliyoruz ve korkmuyorz” ifadelerini kullandı.
Ümit Özdağ’a istifa şoku: Hakan Ayaz Zafer Partisinden istifa etti!