Obezitenin tedavisi için yapılan mide Botoksu işlemi sonrası kişilerin rahatsızlanmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda açıklama yaptı. Mide botoksu sağlıklı mı? Mide botoksu hayati tehlike var mı? Mide botoksu ölümcül mü?
İnsan sağlığı ile oynamamalı
Orbit - Midenin botoksu yetkili ellerde yapılmalıdır. Dr. Vedat Göral, "Botoksun kalitesi, dozu, yapan kişi ve yapıldığı yer önemlidir. İnsan sağlığı ile oynamamalı, sadece para uğruna oynamalıdır. "Videodan görürseniz veya sosyal medyada görürseniz Botoks tedavisi yoktur."
Sürecin titizlikle takip edildiği
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, obezite tedavisi için yapılan mide Botoksu işlemi sonrası hastalanan vatandaşlar hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sürecin titizlikle takip edildiğini anlatan Bakan Koca, 'Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu değerlendirmesinde ilgili ürün grubu onaylandı ancak mide Botoksu işlemlerinin kullanımının belirtilmemiş sayıldığı bildirildi' dedi. Uzmanlar ayrıca midede Botoksa karşı uyarıda bulunurken, Prof. Dr. Vedat Göral mide Botoksu ameliyatı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Botoks ölümcül zehirlenmeye neden olabilir. Dr. Göral, mide Botoksunun doğru kişiler tarafından uygun hastalara doğru dozda uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
"Botoksun kalitesi, dozu, yapan kişi ve yapıldığı yer önemlidir."
Yetkili ellerde tıbbi işlemlerin yapılması gerektiğine vurgu yapan Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Göral: "Son yıllarda midede Botoks kullanımı fazla kilolarda kullanılmaktadır. Bunu 4-5 yıldır yapıyorum ama hiçbir sorun yoktu. Yetkili ellerde yapılması gerekiyor, eğer çok fazla kilonuz yoksa hemen midede Botoks yapmamalısınız. Diyet, egzersiz,yürüyüş, gerekirse diyet tedavisi. Botoksun kalitesi, dozu, yapan kişi ve yapıldığı yer önemlidir ve herkes yapmamalıdır. Gastroenteroloji ünitesine ihtiyacım var. Botoks bir ilaçtır, bu ilacın çok fazlası vücutta toksik etkiye neden olur, zehirlenme meydana gelebilir.
Sağlık için Botoks
Botoks en büyük zehirlenme etkisidir, kasların felce uğramasına neden olabilir. Çift görme, bulanık görme, düşük göz kapakları, göz problemleri, aritmi, beyinde olumsuzluk, güç kaybı, ayakta duramama gibi kas olan tüm organlarda semptomlara neden olabilir. Sağlık için Botoks yaparsam bazen tedavisi olmayan kötü hastalıklara dönüşebilir. Hastanın bir ilaca alerjisi olup olmadığı, daha önce Botoks yaptırıp yaptırmadığı ve fazla kilosu olup olmadığı yapılmamalıdır. Çok şişmansa Botoks yerine mide balonu yapmalıdır. Mide balonunda vücuda hiçbir şey enjekte etmezler. Mide botoksu yabancı bir madde olduğu için alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bunu yapan kişi yeniyse, acemi ise iğneyi mideye sokmak yerine biraz fazla mideye sokabilir ve midede delinme olabilir."
"Bunu sadece para için yapamazsın"
Prof. Dr. Göral, "Midede Botoks ile çok düşünmeniz gerekiyor. Bazen 150 kilo mide botoksu yaptırıyorum ve geçen hafta geldi ve ben yapmadım çünkü ona faydası olmayacağını düşündüm, bırak doktor karar versin. İyi beslenirsem, sanırım kilo veririm. Botoks da farklı tiplerde olabilir, gerçek, tanınmış bir marka olmalı. Eşdeğer olmamalı, tedavi edilemez, geri dönüşü olmayan yan etkiler olabilir. Kullanılan ilacın türü önemli, bence bilinen bir marka yok, yüksek dozda verildi, hastaya bilgi verilmedi ve bu yüksek doz verilip gerçek Botoks olmayan markalar kullanılıyorsa maalesef olumsuz etkileri oluyor. İnsan sağlığı ile oynamamalı, bunu sadece para için yapmamalı. Sağlık Bakanlığı'ndan eğitim aldıktan sonra bu kişiyi yeterli hale getirebilir. Video izlerseniz veya sosyal medyada izlerseniz Botoks tedavisi yoktur. Bu vakaları nörolojiye gönderiyorlar çünkü nörolojik bir hastalığa neden oluyorlar ve zulüm görüyorlar."