Milletvekili Oya Ersoy kadına şiddete karşı yeni düzenlemeyi eleştirdi: Pişmanım diyen indirim alacak
Milletvekili Oya Ersoy kadına şiddete karşı yeni düzenlemeyi eleştirdi: Pişmanım diyen indirim alacak. TBMM'de Ak Parti tarafından sunulan kadına şiddete karşı yeni kanun görüşülürken, muhalefetin kadın milletvekilleri yasaya karşı çıktı. İşte Milletvekili Oya Ersoy'un kanuna yönelik eleştirileri.
"İstanbul Sözleşmesi'nden çıktık."
Şimdi, bir gece yarısı tek adam kararıyla, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıktık." dediğinizden itibaren bırakın şiddete yönelik politika geliştirmeyi, tamamen o çıkma kararını meşrulaştırmak için elinizden geleni yapmaya çalışıyorsunuz. Ve tam da bu meşrulaştırma girişimlerinden bir tanesi de bu yasa teklifi. İstanbul Sözleşmesi, şiddetin kaynağını "eşitsizlik" olarak tanımlar ve eşitsizliği kaldırmayı hedefler.
"Şiddet cezalandırılmalı"
Şiddetle mücadele için devletler şiddeti önleme, şiddete karşı kadınları koruma, şiddeti kovuşturma ve cezalandırma ve erkek şiddetini önleyerek bütünlüklü politikalar geliştirmekle yükümlüdür. İşte, siz neden çıktığınız? Tam da bundan çıktınız çünkü siz zaten toplumsal cinsiyet kavramının kendisine karşısınız. Çıktığınızdan itibaren -o meşrulaştırmak için- "Eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle ediliyor." diyerek LGBTİ+'ları hedef gösterdiniz, "toplumsal ayrışmaya sebep olduğunu" söylediniz, "Bu nedenle çıktık." diye gerekçe uydurdunuz ve bu konuda "Sürekli erkekleri suçlayan bir dil yanlış." dediniz.
"Kadınları şiddete karşı korumak"
Kadınları şiddete karşı korumakla görevli olması gereken Emniyet Genel Müdürlüğü, erkeklerin kadınlardan daha çok öldürüldüğünü iddia etti ve erkek ölümleri diye, erkek cinayetleri diye bir kavram uydurdu. İşte tam da bu yasa teklifinde "kadına yönelik şiddet" diyemiyorsunuz, bu nedenle diyemiyorsunuz ve sırf "erkek şiddeti" dememek için bir ucube teklif uydurmuş durumdasınız.
"Cezasızlık uygulamaları"
Bu kanun teklifi, takdiri indirim nedenlerini yeniden düzenliyor, söz aldığım madde bu; failin yargılama sürecindeki davranışları yerine pişmanlığını gösteren davranışlarına göre takdiri indirim yapılabileceğini hükme bağlıyor. Failin "Pişmanım." demesini ve pişmanlık gerekçelerini açıklamasını istemek, erkek yargının cezasızlık uygulamalarını meşrulaştırma zemini yaratmaktır, bunun adı budur. İster "iyi hâl" deyin, ister "pişmanlık indirimi" deyin, isterseniz de bu teklifte adını bile anmadığınız "haksız tahrik indirimi" deyin; bunların hepsi bizim için erkeklik indirimidir ve kadına yönelik şiddete karşı cezasızlık politikasının araçlarıdır.
"erkek egemen zihniyet"
Kadına ve çocuğa yönelik suçların cezası indirime tabi olamaz. Hâkimlerin, fail erkeklere iyi hâl indirimi uygulayan kararları mevzuat eksikliğinden değil, tamamen erkek egemen zihniyetin bir sonucudur.
"fail lehine indirim"
Faillerin "Aldattı." "Cilveli saat sordu." "Tayt giydi." "Telefonda güldü." "Yemek yapmadı." "Evi süpürmedi." gibi erkeklik savunmaları yargı tarafından fail lehine indirime gerekçe yapılıyor. Hatice Kaçmaz kararının verdiği mesaj nettir: "Erkeklere itaat etmezseniz öldürülebilirsiniz ve ben sizi korumam." diyor. Yani, kadınlar kendisinden beklenen toplumsal cinsiyet rollerine uymuyorlarsa şiddeti, tacizi ve hatta öldürülmeyi hak ediyor.