Muhalif yazardan çok konuşulacak yerel seçim tespiti
Soner Yalçın 2024 yerel seçimine dair yazdığı köşe yazısında CHP’nin oylarının tepki oyu olduğunu vurgularken SHP'nin kazandığı 1989 yerel seçimlerini 5 yıl sonra 1994'te Türkiye'de milli görüş belediyelerinin ezici zaferiyle vurguladı.
Haber7 - ÖZEL
Türkiye, yerel seçimleri geride bıraktı. Milyonların oy kullanarak sandık başına gittiği 31 Mart'ta Türkiye birçok sürprizi de beraberinde yaşadı. Resmi sonuçlara göre CHP uzun yıllar sonra birinci parti konumuna geldi. 22 yıldır Türkiye'yi ve ülkenin birçok belediyesini yöneten AK Parti ise kurulduğu tarihten bu yana ilk kez ikinci parti konumuna geriledi.
Seçim sonuçları AK Partili ve CHP'li ayırmaksızın çok sayıda vatandaş için 'sürpriz' olarak nitelendirilirken muhalif yazar Soner Yalçın’ın seçim sonuçlarını ele aldığı köşe yazısı gündem oldu. Gazeteci Yalçın ODA TV ve Sözcü’de yazdığı “Siyasetten medyaya sorunumuz: Gerçekçi olamamak” başlıklı yazısında seçim sonuçlarını iktidar ve muhalefet cephesinden ele aldı.
Muhalif yazar köşe yazısında CHP’nin aldığı oyların tepki oyu olduğunun önemine vurgu yaparken, CHP/SHP’nin kazandığı 1989 yerel seçimlerinin 5 yıl sonra 1994’te bütün Türkiye’de milli görüş belediyelerinin ezici zaferini hatırlattı.
MUHALİF YAZARDAN ÇARPICI TESPİTLER
2023 genel seçimlerinde büyük hezimete uğrayan muhalefet 2024 yerel seçimlerinde 22 yıl sonra 1. Parti konumuna yerleşti. Genel seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağını yazdığı için linçlediğini ifade eden Gazeteci Soner Yalçın, köşe yazısında yerel seçimleri iki taraftan da ele alarak çarpıcı tespitlerde bulundu.
2024 yerel seçim sonuçlarının vatandaş tarafından iktidara ‘tepki oyu’ olduğunu belirten Yalçın, sonuçların muhalefetin başarısının olmadığını belirtti. Her iki kesiminde kendisini sorgulaması ve yeniden değerlendirmesi gerektiği mesajını veren Soner Yalçın, 31 Mart yerel seçim sonucunu 26 Mart 1989 yerel seçimine benzettiğini ifade etti.
Soner Yalçın'ın köşe yazısının satır başlıkları-31 Mart sandık sonuçlarını “tepki oyları” diye açıklamak gerçekçi olur.
-31 Mart yerel seçim sonucu, 26 Mart 1989 yerel seçime benzeyecektir.
-Sokağın sesini duymamak için sağır olmak lazımdı çünkü!
-O seçimde Özal/ANAP yüzde 41,5 oydan yüzde 21,8 oya düşüren, (aynı bugün gibi) geçim krizi idi!
-Konuyu, (bugünlerde sıklıkla konuşulacak) “1989’da muhalefet şu illeri kazandı” yüzeyselliğinden çıkarmak lazım. Özellikle de bugün muhalefetin o yaşanılan o siyasi süreçten ders alması şart. Nasıl mı?
-1989’un mesajı netti
Soner Yalçın, 1989 seçimlerini hatırlattığı köşe yazısında ANAP’ın oy oranının sert düşüşün nedenini ‘geçim krizi’ olarak ele aldı. Yalçın 89’un mesajının net olduğunu ve 1989 sandık zaferinin sosyal demokratları merkezi iktidara taşıyamadığı gibi 1994 yerel seçiminde üç sosyal demokrat partinin (SHP, DSP, CHP) oy toplamı yüzde 30'un altına düştüğüne vurgu yaptı.
Seçmenin AK Parti’ye ekonomi odaklı verdiği mesaj ile CHP’nin oylarının iktidara karşı tepki oyları olduğunu belirten, muhalif yazar Soner Yalçın, Türkiye'nin önünde 4 yıllık seçimsiz bir dönem olduğunu, bu dönemde bütün ekonomik problemlerin aşılabilmesi için mücadele verilebileceğini kaydetti.
Soner Yalçın'ın köşe yazısının satır başlıkları-O seçimde Özal/ANAP yüzde 41,5 oydan yüzde 21,8 oya düşüren, (aynı bugün gibi) geçim krizi idi!
-1989 sandık zaferi sosyal demokratları merkezi iktidara taşıyamadı. Hatta 1994 yerel seçiminde üç sosyal demokrat partinin (SHP, DSP, CHP) oy toplamı yüzde 30'un altına düştü.
-İşte dün Özal’ın yaşadığını bugün Erdoğan yaşıyor. İktidarının önünde dört uzun yılı var; ekonomik krizi çözebilecek mi? Göreceğiz...
-CHP geçim krizinin nedenini tahlil edip, krize alternatif reçete yazabilecek mi? Göreceğiz...
-Umarım başta CHP olmak üzere muhalefet, ekonomik krizin üstüne bir de siyasi kriz yükü çıkarmaz.
-Umarım merkezi iktidar- yerel iktidar uzlaşısıyla büyük sorunların altından kalkarlar. 31 Mart’ta halkın gösterdiği demokrasi olgunluğunu sürdürürler.
KAYNAK: HABER7