35,1627$% -0.21
36,7436€% 0.04
2.978,24%0,53
4.856,00%0,53
19.393,00%0,50
9.949,01%0,33
3359260฿%-3.59468
İlk siyasi örgüt türleri ile ilgili olarak, tarihteki ilk devletlerin siyasi yapısını, hükümet biçimlerini, devlet başkanlarını, meclisleri ve idareleri inceledik. Polis Organizasyon türleri Emniyet genel müdürlüğü personel alımı… Polis alımları başvuru!
Birlik: İnsanlığın İlk Zamanları
Konu: İlk Siyasi Örgütlenme Türleri
Kazanım: ilk dönemdeki siyasal iktidarın kaynaklarını siyasal örgütlenme türleriyle ilişkilendirir.
İlk çağda ortaya çıkan ilk siyasi örgüt türleri (ilk devletler, ilk hükümet biçimleri) neydi? önce sorusuna cevap verelim. Tarihte bilinen ilk devlet Sümerlerdir.
Sümerler: Sümerler, sit adı verilen şehir devletlerinden oluşuyordu. Her web sitesi kendi başına bir devlettir. Şehri Patesi adında bir prens yönetti. Patezyalılardan biri güçlenip çevredeki bölgeleri fethederse, kral olma gücüne sahip olacaktı.
Babilliler: Babil devletinin en güçlü kralı Hammurabi, dini devlet kavramını, gücünü ordudan alan mutlak imparatorluk kavramıyla değiştirdi.
Persler: Geniş toprakları olan Persler, satraplık adı verilen bir devlet sistemi oluşturdular.
Hint: Hint medeniyetinde merkezi bir otorite yoktur. Racalik adı verilen küçük beylikler tarafından yönetilmektedir. Aryanların Hindistan’a gelmesiyle kast sistemini bu bölgeye taşıdılar. Meslekleri babadan oğula geçen ve aynı geleneklere bağlı olan farklı sosyal sınıflardan oluşan bir sistemdir.
Çin: Çin imparatorlar tarafından yönetiliyordu. İmparatorların gücü ordulardan geldi.
Yunanistan: Yunan şehirlerindeki seçimler, cumhuriyetçi ve demokratik hükümet biçimlerinin ilk işaretleri olarak görülüyor.
Mısır’ın monarşik bir yönetimi vardı. Mısır’da krallara Firavun denirdi. Firavun kendisini Tanrı’nın Oğlu olarak gördü.
İbraniler teokratik bir monarşi tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar da peygamberdir.
Hititler Pankuş adında bir meclis kurdular. Hititlerde Kraliçe Tavananna’nın hükümette büyük bir sözü vardı.
Lidyalılar bir monarşi tarafından yönetiliyordu.
Frigler: ilk olarak MÖ 750’den sonra siyasi bir topluluk olarak ortaya çıktılar ve Midas döneminde (MÖ 725-695 / 675) tüm orta ve güneydoğu Anadolu’yu yöneten güçlü bir krallığa ulaştılar.
Urartu: illere ayrıldılar ve merkezi otoriteye bağlı olarak yönetildiler.
Tarihteki ilk Şehir Devletleri
Aynı ırk ve kültürel yapıya sahip olmalarına rağmen birbirlerinden bağımsız yaşayan küçük devletlere şehir devletleri denir. Her uygarlık şehir devletlerine farklı isimler verdi. Antik Yunan devletinin şehir devletlerine polis deniyordu. Sümer uygarlığında, yer nom olarak adlandırıldı ve Eski Mısır’da.
Her şehir diğerlerinden bağımsız hareket ettiğinden, bu siyasi bir birliği engelledi. Bu, şehir devletleri arasında çatışmalara yol açtı ve siyasi bir birlik oluşturmayı zorlaştırdı.
Şehir devletleri, siyasi birlikten yoksun oldukları için dış saldırılara ve istilalara karşı daha savunmasızdır. Bazı şehir devletleri örgütlüdür ve yalnız devletler kendilerini istilalardan korumakta zorlanırlar. Bilim ilerliyor çünkü şehir devletlerinde özgür düşünce var. Örneğin Sümerler bu şekilde çivi yazısı buldular. Ay ve Güneş güneş tutulmalarını hesapladı ve gezegenleri keşfetti.
Şehir devletleri birbirleriyle yarışıyor. Bu yüzden Olimpiyat Oyunları Yunan uygarlığında başladı. Atina ve Sparta şehir devletleri savaştı Peleponez Savaşları.
Demokrasiyi, tiranlığı, aristokrasiyi hükümet biçimleriyle karşılaştırarak açıklayalım.
Demokrasi, tüm vatandaşların hükümet politikası oluşturma hakkına sahip olduğu bir tür hükümet biçimidir. Demokraside, halkın özyönetimi temeldir. Bu, kendi adına karar verenleri seçmenin yanı sıra referandumlar gibi doğrudan etki yoluyla veya gösteriler gibi dolaylı yollarla seçmeyi mümkün kılan oylama yoluyla yapılır. Demokrasi hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.
Tiranlık: tiranlıkta hükümdara tiran denir. Tiran, yasalardan ve anayasal kurallardan bağımsız bir hükümet biçimi sergileyen bir liderdir. Kararlarında, yönettikleri halkın hakkından çok kendi haklarına önem veren ve kendi halkını ve diğer toplulukları şiddetlendirenlere zorba denir. Tiranlık hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.
Aristokrasi: İktidarın soyaya bağımlı bir toplum sınıfının elinde olduğu siyasi bir hükümet biçimi. Ekonomik, sosyal ve politik güçlerin asil sınıfın elinde olduğu hükümet biçimidir.
Bu üç kavramı karşılaştırırsak, demokraside halkın yönetimde söz hakkı vardır ve halktaki herkes soyludan köylüye eşit kabul edilir. Tiranlıkta, sadece hükümdar söz sahibidir. Aristokraside yönetimde sadece soyluların söz hakkı vardır. Aristokrasi hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.
İlk Devletlerin Devlet Başkanları
İlk devlet başkanları kimlerdi ve görevleri neydi? Çin, güçlerini ordulardan alan imparatorlar tarafından yönetiliyordu. İmparatorlar Tanrı’nın Oğlu unvanını taşıyordu. Halk imparatorun kutsal olduğuna inanıyordu.
Sümerler’de, her şehir devletinin başında, güçlerini Tanrı’dan aldığı iddia edilen Patesi vardı. Egemenlikleri genişledikçe Pateler Lugal oldu. Düzenli ordular olmadan, kral halk üzerinde asla otorite kullanamazdı.
Babil devletinin en güçlü kralı Hammurabi, gücünü ordudan alan mutlak imparatorluk kavramını tanıttı. Aynı zamanda Hammurabi, zamanının en ilerici yasalarını yaptı.
Hititlerin başında kral unvanını taşıyan bir kral vardı. Krallık babadan oğula geçti. Kralın başkomutan, baş yargıç ve başkahin gibi unvanları da vardı. Kralın yanı sıra Pankuş adı verilen soylular meclisi de yönetimde söz sahibiydi. İlk günlerde, kralın yetkileri meclis tarafından sınırlıydı. İmparatorluk döneminde meclisin yetkileri azaltıldı. Kraldan sonra, hükümetteki en yetkili kişi Tavananna olarak adlandırılan kraliçeydi. Tavananna, kral krallıkta olmadığında veya oğlu genç yaşta kral olduğunda devlet işleri yürüttü ve dini törenler düzenledi.
Mısır hükümet biçimi, yalnızca dine dayalı bir hukuk sistemine dayanıyordu. Monarşik bir hükümet ilkesi vardı. Mısır’da krallara Firavun denirdi. Firavun kendisini Tanrı’nın Oğlu olarak gördü.
Pankuş: Hititlerin kullandığı meclisin adı. Hitit krallarının etkisi soylulardan oluşan pankuş meclisi ile sınırlıydı. Böylece kralın istediği herhangi bir kararı verme yetkisi yoktu. Pankus Konseyi ile bazı kararlar almak zorunda kaldı. Kralın karısı Tavananna da toplantıya katılabildi. Pankuş meclisi tarihte ilk kez anayasal yönetimin kullanılmasıdır.
Eklesia: Antik Yunan’da şehir devleti vatandaşlar meclisiydi. Gündeme getirilen davalara itirazları değerlendirme ve üst düzey yetkililerin seçimine katılma yetkisine sahip olan Eklesia, siyasi işlerde en yüksek amirdi. Tüm üyeler açık tartışmadan sonra oy kullanırdı ve genellikle bir karar için basit çoğunluk yeterliydi.
Senato: yasama organının bir parçası olarak hareket eden kurum. Senatolar parlamentoya daha üst düzeyde verilen isimdir. Senato’nun asil üyelerine senatör denir. Dünya tarihindeki ilk Senato 8. Senato’dur. MS 6. yüzyılda kurulmuştur. yüzyıla kadar sürdü.
Gönül Dağı dizisinde Erkan iyice yoldan çıktı: Sefer’in sabrını sınıyor!