34,5640$% 0.05
36,6149€% -0.09
2.932,12%1,15
5.049,00%1,45
20.134,00%1,23
9.222,85%-1,84
3199197฿%2.60149
Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Berna Şanlı, botoks işleminin yetkili doktorlar tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek ucuz ücretli botoksa karşı dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Prof. Dr. Berna Şanlı kimdir?
Orbit – Estetik ve güzellik deyince akla ilk gelen işlemlerden biri olan botoks ile ilgili mağduriyetler son zamanlarda arttı. Kaçak botoks malzemeleri ve uygulamaları, ‘merdiven altı’ işletmeler, yetkisiz kişilerce yapılan işlemler ve uzmanların olmadığı güzellik merkezleri beraberinde estetik mağduriyet ve sağlık sorunlarını da getiriyor.
Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği (EKDD) Başkanı Prof. Dr. Berna Şanlı, botoks nasıl uygulandığı, botoks malzemeleri, hastaların seçimi, yaş sınırı ve sosyal medyanın estetik kaygılara etkisi konularında değerlendirmelerde bulundu. Botoksun yüz kaslarına uygulandığında kas hareketlerini, yani mimikleri azaltan böylece mimiklerle ortaya çıkan ve yaşımız ilerledikçe belirginleşen, yerleşen yüz çizgilerimizi tedavi eden bir ilaç olduğunu ve tıbbi tedavi sınıfında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Şanlı, botoks işleminin mutlaka sağlık kuruluşlarında ve yetkili hekimler tarafından uygulanması uyarısında bulundu.
Botoksun mutlaka bir sağlık kuruluşunda, yani muayenehane veya hastanelerde yetkili doktor tarafından uygulanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şanlı, botoks tedavisini uygulamaya yetkisi olan doktorların dermatoloji uzmanları, plastik cerrahi uzmanları ve Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 -2008 yılları arasında “medikal estetik sertifikası” verilen hekimler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şanlı, 2008 yılından sonra dermatoloji uzmanı ve plastik cerrahi uzmanı dışındaki hekimlere botoks ve benzeri ameliyatsız estetik uygulamaları yapma yetkisi veren yasal bir sertifika programının olmadığına dikkati çekti.
Botoks malzemesinin kalitesinin sıradan bir hastanın anlamasının güç olduğunu, bu malzemelerin taklitlerinin de satıldığını ifade eden Prof. Dr. Şanlı, “Ülkemizde lisanslı olarak satılan üç botoks markası var. Ne yazık ki ortalıkta kaçak satılan, taklit olan veya lisansı olmayan çok sayıda ürün de mevcut. Bu ürünler genellikle muayenehane veya hastane olmayan yerlerde yetkisiz hekimler ve kişiler tarafından kullanılıyor. Hem kaçak ve lisanssız, dolayısıyla güvenilir olmayan ürünler oldukları için, hem de yetkisiz hekimler veya kişiler tarafından ‘merdiven altı’ olarak ifade ettiğimiz güzellik salonu gibi tıbbi olmayan müesseselerde yapıldığı için genellikle çok düşük fiyatlara yapılıyor. İşte tüm bunların sorgulanması gerekiyor. İşlemi kim yapıyor? Bilgisi, becerisi, eğitimi, uzmanlık alanı ne? Bu işlemi yapmaya yetkisi var mı? Bir yan etkiyle karşılaşırsam bunu tedavi edebilecek mi? Kullandığı ürünü nereden alıyor? Sonuçta ucuz ise neden ucuz?” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada dolaşan botoksla ilgili bilgiler konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şanlı, “Ne yazık ki sosyal medyada botoks ve diğer tüm estetik uygulamalarla ilgili çok yanlış, gerçekçi olmayan vaatler, fotoğraflar, yetkisiz kişiler tarafından ve yetkisiz yerlerde yapılan uygulamalarla ilgili reklam ve diğer yayınlar mevcut. Hastalarımız için doğruyu ve gerçeği ayırt etmek oldukça zor. Bu noktada kimi takip ediyorlar, kimi dinliyorlar buna dikkat etmeleri çok önemli” dedi.
1993 yılında tıp fakültesinden mezun oldu. 1999 yılında dermatoloji uzmanı, 2006 yılında doçent, 2012 yılında profesör ünvanı aldı. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış pek çok makalesi ve kongre konuşmaları bulunuyor. 2012’den beri kendi özel kliniğinde dermatolojik hastalıklar ile estetik ve kozmetik dermatolojik uygulamalar alanlarında hizmet veriyor.
Fatih Akşener kimdir?