34,5987$% 0.47
36,6690€% 1.02
2.904,83%2,40
4.967,00%2,99
19.842,00%3,26
9.395,39%0,06
3163975฿%1.6884
Refik Anadol 1985 doğumlu bir Türk medya sanatçısı ve tasarımcı. Mimarlık ve medya sanatını veri bilimi ve yapay zeka ile birleştiren çalışmalar üretir. Refik Anadol Davos… Refik Anadol kimdir? Refik Anadol Davos’a ne yaptı?
Orbit – DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Davos’ta Refik Anadol isminden bahsetti. Ali Babacan, Refik Anadol Davos‘ta eserleri olan bir isim vurgusu yaptı.
Dünyada yapay zeka sanatının ortaya çıkmasına ve gelişmesine katkıda bulunan sanatçılardan biridir. Çalışmalarını kurucusu Refik Anadol Stüdyosunda yürütmektedir. Kaliforniya Üniversitesi Medya Sanatları Okulu’nda ziyaretçi araştırmacıdır.
1985 yılında İstanbul’da doğdu. banka müdürü babasını 15 yaşında kaybeder. Kadıköy Anadolu Mektebi’ni bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde fotoğraf ve video alanında çalışmalarına başladı. 2009 yılında Görsel İletişim Tasarımı bölümünden çift diploma ile mezun oldu. bitirme projesi olarak Türkiye’nin ilk 3D video projeksiyon projesini gerçekleştirdi. Santralistanbul’un cephesini yapay zeka ile gizlediği bu çalışmasında “ışığı malzeme olarak kullanarak bir mimari yapının cephesini tuvale dönüştürme” fikrini hayata geçirdi. Bu çalışmanın videosu yayınlandığında internette çok popüler oldu ve proje kısa sürede dünyaya mal oldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınarak Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) Medya Sanatları Programına katıldı ve burada ikinci yüksek lisansını aldı. ucla’daki ikinci yüksek lisans derecesi sırasında yeni medya alanındaki deneyimi arttı.
Sanatçı, çalışmaları sırasında görsel-işitsel enstalasyonları ve performanslarıyla İstanbul Bienali, Ars Electronica ve Montreal Bienali gibi birçok etkinliğe katıldı. 12. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak düzenlenen mimar Alper Derinboğaz ile birlikte çalışıyor. disiplinler arası bir çalışma üzerinde “aktif yapılar”.; “Akustik oluşum” denir. Bu eser İstiklal Caddesi üzerindeki Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin cephesine yapılan bir enstalasyondur. Taksim’den başlayarak İstiklal Caddesi boyunca belirli günlerde bölgedeki sesleri kaydeden sanatçılar, bu kayıtlardan topladıkları, görselleştirdikleri, algoritmalara dönüştürdükleri verileri oluşturdular ve eseri bir medya enstalasyonuna dönüştürdüler. Türkiye’de mekan, ışık, görsel-işitsel performans, ses ve mimari arasındaki ilişkiyi anlatan ilk proje olarak kabul ediliyor.
2014 Yılında Aether Projesi adını taşıyan projesi bir konferans kapsamında Microsoft Araştırma Ödülü’ne layık görüldü ve bu ödülü alan ilk sanat projesi oldu. proje, bir filarmoni orkestrasının müziğiyle aynı anda çalan bir algoritma ile bağlantılı sinematik bir deneyim içeriyordu. Eser, Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın katılımıyla gişe rekorları kıran Disney Konser Salonunda gerçekleştirildi.
Stüdyosunu 2015 yılında kuran Anadol, “Oda yaratmaya çalışırken bilgisayarın yapay zekası nereden başlar” sorusuyla gerçekleştirdiği Sonsuzluk odası adlı geçici yerleşimini 2015 yılında Zorlu Sahne Sanatları Merkezi’nde sergiledi. sonsuzluk Odası projesi daha sonra Austin, Teksas’taki S Llogara’da birbiri ardına gösterildi.
Diğer eserlerinin aksine sanal Temsiller veri heykeli 2015 yılında ABD’nin San Francisco şehrinde açılmıştır. 15 ①30 metre yüksekliğindeki eser, “dünyanın ilk görsel veri heykeli” olarak kabul edilir. 2017’de Boston’daki Logan Havalimanı’nda, bir yıl boyunca yirmi saniyelik aralıklarla rüzgarın hızını ve yönünü okuyan, analiz eden ve görselleştiren bir dizi yazım geliştirdi. Bu çalışmada Anadol, Boston’un rüzgar verilerini 180 x 400 cm’lik dijital tuvallerle görselleştirdi ve bu da sanat dünyasında hemen ilgi ve ilgi gördü.
Diğer kalıcı kamusal sanat enstalasyonları, Charlotte Douglas Uluslararası Havaalanı’ndaki üç yüksek çözünürlüklü LED ekrana yerleştirilmiş koordineli video sanatı görüntülerinden oluşan ‘Bileşik’ gibi çalışmaları içerir. ‘Sanal Uygulamalı ‘ Los Angeles’taki Beverly Center alışveriş merkezinde.
Refik Anadol, 2016 yılında Google sanatçılar ve Makine Zekası programında yer alarak yapay zekayı bir sanat aracı olarak kullanmaya başladı. Sanatçı, 2017 yılında İstanbul’daki SALT Araştırma Arşivi koleksiyonlarından 1 milyon 700 binden fazla belgeyi yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları kullanarak ortak özelliklerine göre gruplayarak bu grupları Arşiv Rüyası adlı bir medya enstalasyonuna dönüştürdü.
İkinci sergisini 2018 yılında Türkiye’de açtı. Kaliforniya Üniversitesi nöroloji laboratuvarlarından aldığı beyin dalgası verileri kullanılarak yarattığı eserleri 2018 yılında Pilevneli Galerisi’nde Melting Memories adıyla sergilendi. aynı yılın Eylül ayında Los Angeles Filarmoni 100. yılını kutladı. sezon açılış kutlamalarının bir parçası olarak Lloalt, Disney Konser Salonu’nda odaya özel yeni bir veri heykel animasyonu ile projeksiyonlar gerçekleştirdi. wich Dreams adlı 12 dakikalık animasyon, konser salonlarının arşivlerinde bulunan bir dizi dijital olarak soyutlanmış fotoğraf, ses ve video kaydı içeriyor.
2019 yılında York’taki tarihi Chelsea Market’te oluşturulan artechhouse’da dijital sanat alanında sergilenecek olan Machine Hallucination adlı görsel-işitsel bir enstalasyon tasarladı. Proje, 300 milyondan fazla fotoğraf ve 113 milyon diğer ham veri noktası dahil olmak üzere York Şehrinin halka açık görüntülerinin veri kümelerini işledi. aynı yıl Anadol, Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Dongdaemun Design Plaza (DDP) binasının mimar Zaha Hadid tarafından Kore’nin tatil sezonunun sonunu kutlayan 16 dakikalık bir projeksiyonu olan Seul Haemong’u yarattı.
2020 Yılında Melbourne’deki Ulusal Galeri’de NGV Trienali için yapay zeka ile “Kuantum Anılar” projesini gerçekleştirdi. , 10m 10 metrelik bir LED medya duvarında sergilenen çalışmada, 200 milyondan fazla doğa fotoğrafından oluşan bir veri seti alternatif bir doğaya ve dünya spekülasyonuna dönüştürüldü.
Anadol, “Makine Anıları: mekan” sergisini 2021 yılında İstanbul Pilevneli Galerisi’nde açtı.bu sergi, uzaya gönderilen teleskoplardan gelen iki milyon veriyi uzaydan gelen ses kayıtları ve klasik müzikle karıştırarak NASA Jet Propulsion Laboratory tarafından oluşturulan dinamik resimler ve veri heykellerini sunuyor.; ayrıca izleyicinin fiziksel olarak dahil olabileceği on beş dakikalık bir yapay zeka sineması yarattı.Sanatçı, 2021 yılında Venedik Mimarlık Bienali’ne katılmak üzere seçildi. interaktif enstalasyon” Alkazar Rüyası ” 2021 yılında Beyoğlu’ndaki eski Alkazar Sineması’nda açıldı. Bu çalışmasında 100’den fazla eski Yeşilçam filmini ve bu filmlerin kayıtlarını güncel yapay zeka teknolojilerini kullanarak işledi.
Tanburalı Paşa Hasan Kundakçı öldü! Hasan Kundakçı kimdir?