34,4219$% 0.25
36,3822€% 0.39
2.835,08%0,04
4.817,00%-0,25
19.274,00%-0,21
9.430,65%0,11
3033630฿%-1.67955
Taşeron işçilerin kadroya alınması yeniden gündemde: Türkiye’de kaç taşeron işçi var? İşte bu sorunun cevabı için TBMM devreye girdi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının taşeron firmada çalışanlar bakımından ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Karayollarında 14 bin, PTT’de 17 bin ve DDY de başta YHT çalışanları olmak üzere binlerce taşeron firma çalışanının Bakanlık kadrolarına alınmayı beklediğini söyledi.
Gürer kamuda kiralık araç şoförleri, Vakıfbank güvenlik, şeker fabrikası, belediye, İl özel idare de geçici işçiler, Sağlık Bakanlığında Hastane Bilgi İşlem, Görüntüleme Merkez, Yemekhane, Sosyal Tesis çalışanları ile Kamu İktisadi Teşekküllerinde çalışan binlerce taşeron firma işçisinin kadro haklarının bir an önce verilmesini istedi. Bakanlık kurum ve kuruluşlarında taşeron firma İşçileri tamamı yaptıkları asıl işin kadrolarına alınmalıdır.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer çalışma yaşamının AKP iktidarları döneminde emekçiler aleyhine bilinçli olarak bozulduğunu, ucuz işçilik için her yol denendiğini ve modern kölelik olarak çalışma düzeni oluşturulduğunu da ifade ederek her kurumda birden fazla ücret ve iş uygulaması ile iş yaşamının alt üst edildiğine de dikkat çekti. Aynı işi yapıp farklı ücret alan Emekçilerin aynı zamanda düşük ücretlerle açlık sınırı altında yaşamak zorunda bırakıldığını, ortalama ücret durumuna gelen asgari ücretinde açlık sınırı altında kaldığını belirten Gürer Karayollarında mağdur taşeron firma işçilerinin yanında 4000 yaklaşan Karayolları müşavir işçisilerinin de sorunları çözüm bellediği ifade etti.14 bin Karayolları taşeron işçisi yanı sıra müşavir işçilerinde sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Gürer, “Kamudaki bir kasım taşeron işçilerin kadroya geçirildiği 696 KHK kapsamında bütün şartları taşımasına rağmen ihale adının “DANIŞMANLIK” olması sebebiyle kapsam dışı bırakılan işçiler sorunu çözüm beklemektedir. KGM içerisinde kadrolu personel ile ayni işleri asıl iş kapsamında yapmalarına karşın kadro dışı bırakılmışlardır. Özlük haklardan yoksun durumdadırlar. Bu durumda işçiler için kadro hakları sağlanmalıdır” diye konuştu.
CHP Milletvekilli Ömer Fethi Gürer Belediyelerde 696 saylı KHK ile taşeron firma işçilerinin belediye şirketlerine alınmasına rağmen 400 bin işçinin özlük hakları ile ilgili gerekli düzenlemenin sağlanamamasının mağduriyetler attırdığını belirtti. Belediye şirket İşçileri KHK ile sınırlanan özlük haklarındaki durumunda düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. İl özel idare ve Bazı belediyelerde yıllardır 6 ay süre ile çalıştırılıp işten çıkarılan geçici işçiler ile Şeker Fabrikaları ve Tarım işletmeler, Orman ,Milli park gibi yerlerde çalıştırılan işçilerinde yaptıkları asıl işin kadrosuna alınmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamuoyuna yaptığı açıklama ve yazılı soru önergelerine verdiği yanıtlarda umutlandırıcı açıklamalar yapmasına karşın somut bir gelişme olmadığına dikkat çeken CHP’li Ömer Fethi Gürer, Bakan orta sahada top çeviriyor. Her sorunun dosyası masada olduğunu söylüyor. Dosyaların rafta durmasından masada olması en azından sorunun varlığını kabul ettiklerini gösteriyor ancak o dosyaların kapakları bir türlü ya açılmıyor ya da çalışanlara yansıyan somut bir sonuç yok. Bakan, Sağlık Bakanlığı taşeron firma çalışanları kadrosu içinde sorumuza yanıtta çözüm yönlü bir gayretten söz etti.
Ortada tarih ve süre olmadığı için söylenen sözden öte sonuç yok. Ek 3600 gösterge çıkaracağız dediklerinden bugüne 4 yıl geçti. Ne çalışıyorlarsa bir türlü çalışma bitmedi. Her dosya böyle çalışılırsa sorunlar katlanarak sürecek demektir. Bakan Masası da dosyaları bir an önce kapağını açıp taşeron firma çalışanı, geçici işçi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Ek 3600, Asgari ücret düzenlenmesi, emekli intibak düzenlenmesi, Emekli maaş iyileştirmesi, Stajyer işe başladığı gün yaşlılık sigortası başlaması ve MEB 32 bin işçinin sürekli çalışan kadrosuna alınma sorunlarına hızlı ve beklenen çözümler sağlanmalıdır. Emekçiler yokluk ve yoksulluk içindedir. Çözümcü bir anlayışla sorunlar ortadan kaldıracak çalışmalara geçilmelidir.20 yılda çalışma yaşamını darmadağın eden iktidar en azından orta yerde duran sorunlara olsun bir an önce el atmalıdır ” dedi.
Fahrettin Altun: Katar ve Türkiye Ortadoğu’daki sinerjinin mimarı!