Dışişleri Komisyonu, 27. Dönem 5. Yasama Yılı'nda 7 toplantı gerçekleştirerek 33 kanun teklifini kabul etti. TBMM Genel Kurulu ise Paris Anlaşması ve Şuşa Beyannamesi dahil 52 uluslararası sözleşmeyi onayladı. TBMM Dışişleri komisyonunun yoğun çalışması!
Neler yaptılar?
Dışişleri Komisyonu heyetleri, Akif Çağatay Kılıç'ın başkanlığında, 4. ve 5. Yasama Yılının başından itibaren 10 yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri KKTC, Azerbaycan, Katar, Avusturya, ABD, Bosna Hersek, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya ve İngiltere'yi ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu. Birçok ülkeden bakan ve yabancı parlamento heyetlerini ağırlayan Akif Çağatay Kılıç, İngiltere, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Sri Lanka, Slovakya, KKTC, Almanya, ABD, Gürcistan, Fransa, Romanya, Singapur, Karadağ, Ukrayna, Danimarka, Kırgızistan, Küba ve İtalya'nın Ankara büyükelçilerini kabul etti.
Dış ilişkiler komisyonlarının Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor
Dışişleri Komisyonu Senegal, Belarus, Ukrayna, Estonya, Pakistan, Fransa, Polonya, KKTC ve Cezayir parlamentolararası dostluk grubu heyetlerinin yanı sıra Libya ve Küba parlamentolannın başkanvekilleri ile görüşme gerçekleştirdi. Kılıç başkanlığındaki Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Parlamentoları Dışişleri Komisyonlan Üçlü Toplantısının altıncısı TBMM'nin ev sahipliğinde Ankara'da düzenlendi. Azerbaycan Milli Meclisinin ev sahipliğinde Şuşa'da yapılan yedinci üçlü toplantıya ise Kılıç başkanlığında komisyon düzeyinde iştirak edildi. Estonya ve Finlandiya dışişleri bakanları, Almanya Federal Meclisi Başkanvekili, Küba ve Polonya dışişleri bakan yardımcılan ile görüşmeler gerçekleştiren Kılıç, Letonya, İtalya, TÜRKRA Üyesi Parlamentoların Dışişleri Komisyonlan Başkanları Toplantısı'nın yanı sıra komite başkanının talebine istianeden Danimarka Dış Politika Komitesi üyeleri ile çevrim içi toplantılara da katıldı. Aynı dönemde Dışişleri Komisyonunun daveti üzerine Macaristan, Hırvatistan, Litvanya, Romanya, Kosova, Danimarka, Panama ve Kırgızistan parlamentoları dışişleri komisyon heyetleri Türkiye'ye ziyarette bulundu. Klıç'ın, yeni yasama yılında Macaristan, Küba, Panama, Brezilya, Arjantin, Şili, Cezayir, Moğolistan, Suudi Arabistan, Singapur, Avustralya, Yeni Zelanda ve Danimarka'yı ziyaret etmesi planlanıyor. İlerleyen dönemde Dışişleri Komisyonunun davetine icabetle İrlanda, Romanya ve Hırvatistan parlamentoları dış ilişkiler komisyonlarının Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor.
Dış politikada etkin rol
Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, aktif dış politika ortaya koyduğunu, çeşitli uluslararası ve bölgesel organizasyonlarda yer almasının ise dış politikasının çok yönlü karakterini yansıttığını söyledi. Meclisin dış politikadaki önemini ifade eden Kılıç, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un, parlamentolar arası ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Parlamenter diplomasinin bölgesel entegrasyon ve kalkınma çalışmalarında önemli yeri olduğunu dile getiren Kılıç, Türkiye ile yabancı parlamentolar arasında iletişimi sağlamak, karşılıklı resmi ziyaretler düzenlemek ve dostluğun gelişmesi için çalıştıklannı vurguladı. 'Afrika'dan Amerika'ya her kıtadan ülke ile ilişkilerini geliştiren TBMM, parlamenter diplomasi ile dış politikada etkin rol oynuyor." diyen Kılıç, parlamenter diplomasinin, küresel sorunlara sürdürülebilir çözümler üretilmesi konusunda da önemli katkı sunabildiğini kaydetti.