Türk uzay yolcuları Alper Gözeravci ve Tuva Cihangir Atasever
Türk uzay yolcuları Alper Gözeravci ve Tuva Cihangir Atasever, 36 Aralık'tan itibaren Türk Bilim misyonunu gerçekleştirmek üzere seçildi.
Gözeravci ve Atasever, Türkiye ve ABD'de zorlu fiziksel ve psikolojik testlerden başarıyla geçti
Orbit - Hem titiz hem de ayrıntılı seçim kriterleri sağlayan Gözeravci ve Atasever, Türkiye ve ABD'de zorlu fiziksel ve psikolojik testlerden başarıyla geçtiler.
Gezeravcı ve Atasever'in nasıl seçildiği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Uzay, Havacılık ve Teknoloji TEKNOFEST Festivali'nde halka tanıttığı Türk uzay yolcuları, kendilerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte düzenlediği basın açıklamasında tanıttılar. Gezeravcı ve Atasever'in nasıl seçildiği, hangi test süreçlerinden geçtikleri de, seçim sürecinde saçlara zarar veren bir seçim sürecinin gerçekleştiği merak edildi.
Alper Gözeravci, F-16 pilotu, 44 yaşında
Türk uzay yolcusu Alper Gözeravci, F-16 pilotu, 44 yaşında. Gezgin 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonunda kalacak ve 13 farklı deney gerçekleştirecek. Gezeravci, seçim sürecini değerlendirirken, birçok eşzamanlı ve ayrı eğitim sürecini içeren bir dönemden geçtiklerini belirterek, "Bu lansman 2023 yılının son dönemine kadar bu şekilde devam edecek. Bu, heyecandan ziyade neşe getiren son derece neşeli ve gururlu bir görevdir" dedi”
Bu sürprizi bir kenara bırak
Ailesinin zorlu test süresinden haberdar olmadığını belirten Gezeravci, "Bu nedenle, olumlu sonuçları öğrendikten sonra, bunları ilgili yetkili makamlar tarafından aileme açmalarına izin verilmedikçe gizlilik kriterlerinden hala haberdar değillerdi. Bu sürprizi bir kenara bırakarak, bu muazzam mutluluğu ve gururu deneyimlediler. Elbette bir oğul olarak, başımızın tacı olan ebeveynlerimize böyle bir mutluluk verdiğimizden gurur duyuyoruz" dedi”
Uzay elbette çok karmaşık
Bundan sonra çok yoğun bir antrenman programından geçeceklerini açıklayan Özdemir, "Oldukça yoğun bir programımız var. Bu görevi 2023 yılında yerine getirmek istiyoruz. Uzay elbette çok karmaşık bir konudur. Her türlü gecikmeye, ertelemeye açıktır. Bunun için zihinsel olarak da hazırlanıyoruz, hem çevresel denemeler hem de psikolojik denemeler, Uluslararası Uzay İstasyonunun alt sistemlerinin teknik eğitimi, doğada hayatta kalmayı öğrenmek, bizi bekleyen çok karmaşık ama heyecan verici bir süreçtir” dedi.