YKS sorularında yorum ve bilgi aynı anda ölçüldü: Analizler öne çıktı
Üniversiteye giriş için ilk viraj aşıldı. TYT ve AYT olarak iki oturumlu gerçekleştirilen sınavda adayların yorum ve bilgisi aynı anda ölçülürken; metinlerde analiz yeteneği test edildi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu tamamlandı. ÖSYM'nin resmi internet sitesinde soru kitapçığı ve cevap anahtarlarının yayınlanmasıyla birlikte sorular gün yüzüne çıktı. Milyonlarca adayın ter döktüğü sınavda sonuçlar 17 Temmuz'da yayınlanacak.
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih kılavuzunun da yayımlanmasıyla adayların tercih maratonu başlayacak.
HEM BİLGİLERİ ÖLÇÜLDÜ, HEM YORUM YETENEĞİ TEST EDİLDİ
YENİŞAFAK'tan Merve Safa Akıntürk'ün haberine göre; AYT, önceki senelerde olduğu gibi bu sene de öğrencilerin derste öğrendikleri bilgileri soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını sağlayan bir sınav oldu.
Adayların ikinci gün girdiği Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) bilgi ve yorumları harmanlandı, sorular özellikle sözel bölümlerde analiz yeteneğini ölçmeye dönüktü.
Türk Dili ve Edebiyatı testinde, Türk Edebiyatı Dönemleri’nin temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgileri sorgulandı. Sorular hem bilgi hem de çıkarım yapmayı gerektiren sorulardan oluştu.
Sosyal Bilimler-1 testinde tarih sorularının büyük çoğunluğu ilgili konu ile ilgili temel bilgi sorularından oluştu. Sorularda doğrudan tarih bilgisini sorgulamanın yanında, farklı disiplinlerdeki bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücü de ölçüldü.
Coğrafya dersinin temel kavram ve ilkelerini kullanma, harita okuma ve alan bilgisini yorumlama becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer aldı.
METİNLERDE ANALİZ YAPTIRILDI
Sosyal Bilimler-2 testindeki Felsefe sorularında metinden akıl yürütme ve sonuç çıkarabilme biçimindeki sorulara yer verildi.
Psikoloji soruları bilgi gerektiren, orta kolay nitelikte sorular olarak tanımlandı. Sosyolojide metin analizi, metinden sonuç çıkarma şeklinde sorulara yer verildi. Mantık testinde sorular klasik mantık konularını içerdi. Öğrencinin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerisi sorgulandı.
DİKKATLİ ÖĞRENCİLER BAŞARIYI YAKALAYACAK
Matematik testi, matematik bilgi birikimine sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli öğrencilerin başarıyı yakalayabileceği bir sınav olarak değerlendirildi. Geometri sorularında eski yıllara paralel olarak konu bilgisi ve yorum kabiliyeti ön planda tutuldu.
FİZİK, KİMYA, BiYOLAJİ...
Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri önceki sınavlar ile parallellik gösterdi. Fizikte işlem yoğunluğu olmayan daha çok temel bilgiler üzerini kurulu sorular soruldu. Kimya'da ayrıntıları görebilen ve iyi işlem becerisine sahip olan öğrencilerin ön plana çıkacak. Biyoloji'de sorular, bilgi ve yorum açısından çok daha derinlikli bilgi isteyen sorulardan oluştu.
KAYNAK: YENİŞAFAK